Neurorevalidatie is ontwikkeld van Jolande Grobbink Smelt als Neurogym, een product waar wetenschappelijk onderzoek voor werd gedaan om het effect van functioneel training bij mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel) te achterhalen. Er werd onderzocht wat het effect was van fitness oefeningen en functionele oefeningen voor mensen met NAH. Naar boven kwam dat het effectiever was om mensen met NAH functioneel te laten trainen. Friederike is daardoor 10 jaar geleden gestart met het geven van Neurogym, echter noemen wij het Neurorevalidatie.
Voor wie is het?
Deze training is gericht op mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Bijvoorbeeld MS, Parkinson of een CVA. Je zult leren om je grenzen veilig te ontdekken, en om je grenzen veilig leren te verleggen. Ook train je met neurorevalidatie kracht, mobiliteit, balans, uithoudingsvermogen en coördinatie.
Bij welke aandoeningen helpt het?
- Hersenaandoeningen, denk hierbij aan hersenbloedingen (CVA, TIA's),
- Parkinson
- MS (multiple sclerose)
- Dementie
- Hersentrauma en andere zeldzame hersenaandoeningen.
Ook een combindatie ervan is mogelijk.
Wat is de training?
Deze training is gebasseerd op functionele training. Heb je bijvoorbeeld moeite met traplopen, fietsen of andere dagelijkse activiteiten die je graag weer wil doen? Dan kunnen wij je daar goed bij helpen. Onze training is wetenschappelijk onderzocht en toont aan dat functioneel trainen het meest effectief is.
Hoe is de training opgebouwd?
We voeren eerst een intake uit om te kijken waar je staat in je proces. We nemen daarbij een aantal testen en metingen af en kijken zorgvuldig naar je hulpvraag en bepalen wat er nodig is. Afhankelijk daarvan maken we een behandelplan.
Hoe lang duurt de training?
Hoe lang een training duurt en hoe vaak je per week aanwezig bent is afhankelijk van een door ons samen opgesteld behandelplan. De duur van het traject is ook verschillend. Meestal duurt het een half jaar, maar het kan ook korter en langer. Als we klaar zijn, dan sluiten we af om samen te bekijken hoe je na het traject je behaalde doelen kunt behouden.
Wat ga ik bereiken?
Je zal een meetbaar resultaat behalen. Samen gaan wij vooraf inzichtelijk maken waar je grenzen liggen, wij testen balans, coordinatie en uithoudingsvermogen. Wellicht loop je ook tegen andere dingen aan, dan gaan wij dit samen testen en samen een behandelplan opstellen. Meestal na 4 weken gaan wij evalueren en bekijken wat je ervaring was, hoe de metingen er nu voorstaan en passen wij waar nodig ons plan aan. We stellen realistische doelen, ik geef je inzicht in je grenzen en samen gaan wij deze waar mogelijk verleggen. Soms is een doel ook het behouden van je mogelijkheden, dit zullen we je dan eerlijk vertellen. We werken daarnaast nauw samen met ergotherapeuten, logopedisten, dietisten, psychologen, artsen en verpleegkundigen. Als wij merken dat op een van deze gebieden zorg nodig is, zullen we deze voor je inschakelen en mutlidisciplinair samenwerken met de passende zorg die jij dus nodig hebt.
Train ik alleen in Enschede op locatie?
Nee. Het helpt vaak het beste het ook om oefeningen mee te nemen naar huis. Ik maak je een programma voor je middels onze app, wat je op je computen of telefoon kunt downloaden. Middels een video en instructie kun je dan ook thuis aan de slag. Dit gaat je helpen en de stappen van je revalidatie. Een oefening kan heel klein en simpel zijn. Denk bijvoorbeeld aan het lopen om sokken thuis zodat je hersenen nieuwe prikkels krijgen, hierdoor onstaan er in je hersenen weer nieuwe verbindingen.